ERŐGYŰJTŐ MÓDSZER

Az Etka Erőgyűjtő Módszer az állandó frissen maradás élményének begyakorlását ígérő ajánlása, melyet pedagógusoknak szervezett tanfolyamuk felhívásában olvashattam, igencsak felkeltette érdeklődésemet. Napi munkám során sokszor tapasztaltam fáradtságot, a felhalmozott testi-lelki feszültség rossz közérzetet okozott, a regenerálódás egyre nehezebben ment. Az Etka-jóga megismerése által lehetőségem nyílt arra, hogy energiáimat ne csak fogyasszam, hanem megtanuljam gyűjteni is azt.

Etka Anyó személyre élő példa arra, hogy milyen rugalmassá, fáradhatatlanná, és nem utolsó sorban derűssé válhatunk, ha újra tudunk élni velünk született képességeinkkel, megtanulunk mindig úgy mozdulni, lélegezni, ahogyan kezdtük. Anyót egyetlenegyszer sem láttam fáradtnak vagy szomorúnak; ő mindig friss, vidám és szeretet sugárzó.

A foglalkozások igen kellemesek voltak, az órák oldott hangulatban teltek. Ez mindenekelőtt a kiváló felkészültségű oktató, Andrássy Éva érdeme, aki magyarázataival, a gyakorlatok pontos bemutatásával tökéletesen elősegítette azok elsajátítását; mindemellett közvetlen, nyitott személyiségével jókedvet, derűt közvetített.

A számomra sok új gyakorlatsor megtanulása mellett a mozgásprogramokat megelező, illetve azokat kísérő légzéstechnika elsajátítása újdonság volt. A helytelen légzési szokások miatt először meg kellett tanulnom, hogyan kell helyesen lélegezni.

A természetes légzés elsajátítása kulcsfontosságú feladat, hiszen e nélkül a szervezet nem tud megszabadulni a felhalmozott salakanyagoktól.

A légzőgyakorlatok nyugtató hatását már a kezdeti időszakban, közvetlenül az első foglalkozás után megtapasztaltam. A mélyebb, ellazultabb légzés belső lényünk harmóniáját is segíti.

A foglalkozásokon mindig kellő mennyiségű gyakorlatot végeztünk ahhoz, hogy azok begyakorlása biztosított legyen, azonban sohasem kellett erőn felül teljesíteni, mert az elv az volt, hogy semmi sem kötelező, a gyakorlatokat csak addig végezzük, ameddig jólesik. Az Etka-jóga jótékony hatását rögtön az órák után érezhettem, hiszen kimerültség, fáradtság érzése helyett frissességet tapasztaltam.

Örömmel tölt el, hogy megismerkedhettem az Etka-jóga alapjaival, és a tanfolyamon tanultakat megpróbálom majd munkám során is hasznosítani. Azt gondolom, hogy támogatandó minden olyan módszer, amely hozzájárulhat a felnövekvő új generáció egészséges fejlődéséhez. Az Etka-jóga tanítása e cél eléréséhez alkalmas eszközként szolgálhat.

Az izmok összehúzódását, elernyedését célzó velünkszületett belsőmozgás gyakorlatok a vérkeringést frissentartó légzőgyakorlatok óra elején közben is végezhetők. A mellkas és a tüdő térfogatát növelő természetes légzés különösen hasznos, hiszen általa nemcsak létfontosságú szerveinkhez jut több oxigén, hanem idegrendszerünkhöz is, ami a tanulási folyamatok szempontjából igen fontos.

A természetes testtartás helyreállítása szintén nagyon kívánatos, hiszen a mai fiatalok közül sokan már igen korán szembesülnek gerincproblémákkal.

Végezetül szeretném kiemelni Etka Anyó tanítását: „…te vagy a tested láthatatlan irányítója – ezt a testet kaptad először, mint látható anyagot, használd rendeltetés szerint” E gondolatokat nem feledve – igyekezni fogok az élet miden területén hasznosítani a tanfolyamon tanultakat.