öntözőrendszer alkatrész

Öntözőrendszer alkatrész funkciók

Sokan természetesnek veszik, hogy gyönyörű kertjük van, nem is sejtik, hogy milyen technológia áll egy-egy öntözőrendszer alkatrész mögött. Nem tudják, hogy hogyan épül föl a rendszer és mi mindennek kell egyeznie és szorosan együttműködnie ahhoz, hogy a folyamatos vízmennyiség biztosítva legyen a kerti növényzet számára. A továbbiakban górcső alá lesz véve egy-egy öntözőrendszer alkatrész, funkcionalitását és az egészbe való beilleszkedését tekintve.

Kezdjük is rögtön a legkomplikáltabb elemmel, az öntözőrendszer agyával, a vezérlő automatikával. Sokszor ez egy olyan LCD panel, mely felszerelhető a falra, egyszerű a kezelése és bárki meg tudja tanulni használni. Nem kell túlbonyolított programozásra gondolni, vagy használhatatlanságig túlburjánzó gombokra. Fő funkciója, hogy a mágnesszelepeket vezérli. Teszi ezt 9, vagy 24 voltos jelek leadásával. Számos típusú vezérlőt kapunk, ez az öntözőrendszer alkatrész az egyik legdrágább elem. Mivel egy kis számítógépnek mondható, persze csak kis teljesítménnyel. Beszerezhetünk ebből különböző verziókat beltéri, illetve kültéri használat szerint, illetve a locsolandó zónák száma alapján.

A lánc következő szeme a mágnesszelep. Ez az öntözőrendszer alkatrész irányítja a rendszer zónáit, teszi ezt úgy, hogy a vezérlőből kapott jel alapján vagy kinyílnak, vagy lezárnak. Ezzel is utat engedve, vagy gátat képezve a víz útjába. Tudni kell, hogy minden egyes zóna ezen öntözőrendszer alkatrész irányítása alatt áll.

Egy másik öntözőrendszer alkatrész a szórófej. Ezen szerkezetek juttatják a vizet a rendszerből a talajba, a növényzetre, egy fúvókán keresztül. Fontos kiválasztani a megfelelő szórófejeket, ugyanis ezek alapján lesz az egész rendszer hatékony, vagy sem.

öntözőrendszer alkatrész

A fúvóka olyan öntözőrendszer alkatrész, mely közvetlenül a víz földre juttatásáért felelős. Más és más szórófejhez más és más fúvóka való. Ezeket variálhatjuk, a cél a minél nagyobb hatékonyság.

Öntözőrendszer alkatrész további funkciókkal

Az esőérzékelők felelősek azért, hogy esőben ne induljon be az öntözés. Teszik ezt úgy, hogy egyszerűen letiltják a vezérlő automatikát. Kapható szakboltokban egyaránt vezetékes, illetve rádiós jelleadású esőérzékelő.

Csövek. Ez az az öntözőrendszer alkatrész, melyen keresztül utazik a víz a kibocsátó elemekig. Éppen ezért igen fontos a szerepük. Roppant strapabírónak kell lennie egy-egy csőnek, ugyanis nagy nyomáson és nagy mennyiségű vízzel kell, hogy megbirkózzon. Főleg KPE, illetve LPE csöveket használunk, melyek anyagösszetételükben különböznek egymástól.

Szót kell még, hogy ejtsünk a csepegtetőkről. Ezek lágy polietilénből készülnek, és csepegtetés útján juttatják a földbe, a növényekre a vizet.

Végezetül pedig, említsük meg a különböző szerelvényeket és idomokat. Ezek az illesztéseknél, elágazásoknál, végződéseknél, leágazásoknál használatosak.

Köszönjük a megosztástShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn