Hogyan kezelheti a prosztatát biztonságos helyen?

0
45416

Sajnos minden prosztatarák elleni kezelésnek vannak mellékhatásai, köztük néhánynak, amelyek negatív hatással lehetnek a vizeletre és a szexuális egészségre. Meddőség, vizelet inkontinencia (a vizelet áramlásának szabályozására való képtelenség), csökkent szexuális vágy, impotencia vagy merevedési zavar, valamint az orgazmus változása mind a prosztatarák kezelésének lehetséges mellékhatásai.

A Seattle Cancer Care Alliance (SCCA) csapata beszélni fog Önnel a várható mellékhatásokról. Ez az oldal általános információkat tartalmaz. Az Ön által tapasztalt mellékhatások számos tényezőtől függenek, többek között a rák (elhelyezkedés, stádium, fokozat), az életkorától, az általános egészségi állapotától, a kezeléstől, valamint az orvos szakértelmétől. Az Ön csapata segít mérlegelni a kezelési lehetőségeinek előnyeit és kockázatait, és mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a mellékhatások kockázatát, valamint hogy segítsen kezelni a felmerülő mellékhatásokat.

Prosztatarák kezelése előtt és után

Az SCCA széles körű támogatást nyújt az itt kezelt betegeknek. Ha a szexualitással és a rákkal kapcsolatos pszichológiai aggályai vagy aggályai vannak, Ismerje meg az SCCA pszichoszociális és szexuális erőforrásait, amelyek az Ön rendelkezésére állnak. Prosztatarák tényezők. Ha a prosztata eltávolítására műtéte lesz (prostatectomia), elveszíti a termékenységét, és többé nem lesz képes gyermeket nemzeni. Ha sugárkezelés alatt áll a medencéje, valószínűleg meddő is lesz. Ha a meddőség aggodalomra ad okot, beszéljen orvosával olyan lehetőségekről, mint például a sperma befagyasztása a kezelés előtt, hogy az elérhető legyen, ha azt szeretné, hogy az apa egy gyermek a jövőben.

Vizelet inkontinencia a húgyhólyag kontroll elvesztése vagy akaratlan szivárgás a vizelet. Prosztatarák kezelése előtt és után, Kegel gyakorlatokat, hogy erősítse a kismedencei-padló izmok segíthet minimalizálni az inkontinencia. Szükség lehet viselni egy kis pad elkapni szivárgó vizelet. Kérdezze meg orvosát a gyógyszerek, amelyek segíthetnek. Súlyos inkontinencia gyakran korrigálható később a műtét. Rövid távú inkontinencia, tartós néhány hétig vagy hónapig, egy gyakori mellékhatás radikális prosztatectomia után.

Egy szakértő sebésznél a súlyos inkontinencia élethosszig tartó kockázata kevesebb, mint 5%. A sugárkezelés, vizelet inkontinencia is lehetséges mellékhatása; azonban a súlyos inkontinencia nem gyakori. Annak a valószínűsége, hogy a kezelés után néhány évvel enyhe szivárgásra tapaszt kell viselni, kevesebb, mint 5% fiatalabb férfiaknál és körülbelül 10% idősebb férfiaknál. A tipikus inkontinencia tapasztalt általában egy enyhe késztetés vizelni egy kis mennyiségű szivárgás.

Kérdezze meg orvosát a gyógyszerek vagy eszközök, amelyek segíthetnek

A szexuális vágy hiánya, vagy az alacsony libidó, a folyamatos hiánya vágy, hogy a szex. Férfiaknál az öregedés és a tesztoszteront csökkentő fizikai tényezők, valamint a rákkal járó érzelmi szorongások okozhatják. Csökkent szexuális vágy fordul elő a legtöbb férfi kezelik hormon terápia. Az impotencia vagy a merevedési zavar az erekcióra való képtelenség vagy annak fenntartása. Kezelés teljesen vagy részben károsíthatja a két ideg kötegek közelében a prosztata, amelyek felelősek a normális erekció.

Műtét során, kivéve, ha mindkét ideg kötegek feláldozzák miatt a rák, van egy esély a gyógyulás merevedési funkció, de lehet, hogy nagyon lassú, a műtét után akár két évvel a teljes felépülés. A prosztatarák szexuális mellékhatásai. Mind a külső sugárkezelés, mind a belső sugárkezelés gyakran okoz impotenciát. Általában nem fordul elő közvetlenül a sugárkezelés után, de lassan alakul ki több év alatt. A legtöbb férfi, akik sugárterápia észre némi csökkenése a merevedési funkció, több mint 50 százalék birtoklás egy állandó változás.

Az erectilis funkció felépülése az Ön életkorával, a kezelés előtti merevedési funkcióval, valamint azzal függ össze, hogy az idegcsomagot a kezelés károsította-e. Általánosságban elmondható, hogy minél fiatalabb, annál jobb a szexuális funkciója a műtét előtt, annál valószínűbb, hogy a kezelés után visszanyeri a funkcióját. Néhány férfi észreveszi, hogy az erekciójuk kevésbé merev és tartós, még akkor is, ha valamilyen funkciójuk visszatér. Kérdezze meg orvosát a gyógyszerek vagy eszközök, amelyek segíthetnek.

A szexuális aktivitás jelentősége egy férfiban

A libidót azonban az ADT is befolyásolhatja, ami csökkenti a tesztoszteronszintet, valamint a sugárkezeléssel vagy műtéttel összefüggő szexuális mellékhatások is. Akár szingli vagy, akár kapcsolatban, Heteroszexuális, meleg, biszexuális vagy transznemű, a rák hatással lehet A szexualitásodra mind fizikai, mind érzelmi szempontból. E változások hatása számos tényezőtől függ, mint például a rákkezelés, annak mellékhatásai, hogyan kommunikál Ön és partnere, valamint az Ön önbizalom szintje.

A prosztatarák előtti férfi szexuális aktivitásának fontossága befolyásolja, hogy a kezelés után milyen hatással van rá a nemi élete megváltozása (és a partnerére, ha van ilyen). Néhány férfi összekapcsolja férfiasságérzetét a nemi vágyával, ami megnehezíti az alkalmazkodást a változásokhoz. Mások úgy érezhetik, elvesztettek egy részüket, vagy megkérdőjelezhetik az önbecsülésüket. Sok ember számára a bizalomra és megértésre épülő kapcsolat fontos része egy kielégítő, meghitt szexuális élménynek.

Nem könnyű eldönteni, mikor mondjuk el egy lehetséges szexuális partnernek a rákos élményedet. Néhány egyedülálló férfi elkerülheti a randizást a visszautasítástól való félelem miatt. Bár az időzítés különböző lesz minden egyes személy számára, hasznos lehet várni, amíg Ön és az új partnere kifejlesztik a kölcsönös bizalom és gondoskodás szintjét. Azonban a legjobb, ha egy új partnerrel beszél az aggodalmairól, mielőtt szexuális intim viszonyba kerülne. Ha nyíltan kommunikálsz, elkerülöd a félreértéseket, és úgy találod, hogy a partnered elfogadóbb és támogatóbb.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here