Hogy tudja kezelni a magas vérnyomását?

0
2097

Legtöbbször a magas vérnyomás nem okoz tüneteket. Ritka esetekben a súlyos magas vérnyomás fejfájást, homályos látást, szédülést, orrvérzést, remegő vagy száguldó szívverést és hányingert okozhat. Ha magas a vérnyomása és ezen tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz. Az egészségügyi szolgáltatók a vérnyomást a felső kar körül lévő mandzsettával mérik. Amikor a mandzsetta felfújódik, összenyomja a nagy artériát, megállítva a véráramlást egy pillanatra. A vérnyomást úgy mérik, hogy a levegőt lassan kiengedik a mandzsettából, ami lehetővé teszi, hogy a vér újra átáramoljon az artérián.

A vérnyomás az első szám “over” a második szám, mint 120 per 80 vagy 120/80. Az, hogy magas vérnyomást mutat, nem jelenti azt, hogy magas a vérnyomása. Néha a vérnyomást naponta vagy héten többször ellenőrizni kell, hogy valaki magas vérnyomásban szenved-e. Orvosa valószínűleg megméri és megméri Önt. Lehet, hogy vizeletvizsgálatokat vagy vérvizsgálatokat végez, hogy ellenőrizze, van-e más olyan állapot, amely hypertoniát okozhat.

A magas vérnyomás gyakori keringési zavar

Néhány embernek úgynevezett ” fehér köpeny hipertóniája van.”Ez azt jelenti, hogy felmegy a vérnyomásuk, amikor orvosi rendelőben vannak, mert idegesek. Amikor nyugodtabbnak érzik magukat, a vérnyomásuk általában csökken. Annak érdekében, hogy a magas vérnyomást ne a szorongás okozza, az orvosok néha nyomon követik az ember vérnyomását egy egész nap. Ezt ambuláns vérnyomásellenőrzésnek hívják. A szív vért pumpál a test körül az ereken keresztül.

A vérnyomás a pumpáló vér által az artéria falára kifejtett erő mennyisége. A magas vérnyomás (hipertónia) azt jelenti, hogy a vér az artériákban a normálisnál nagyobb erővel pumpál. A hozzáadott stressz az artériák felgyorsíthatja a dugulás az artériák a zsíros plakkok (atherosclerosis). Az Atherosclerosis sok betegséggel járul hozzá, például szívrohammal és szélütéssel. Az atherosclerosis egyéb kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás és a magas koleszterinszint.

A magas vérnyomás a keringési rendszer gyakori rendellenessége, amely hét felnőtt Ausztrál közül egyet érint, és az életkorral egyre gyakoribbá válik. Idősebb emberek tapasztalhatnak változást a vérnyomásminta miatt artériák egyre merevebb (kevésbé rugalmas).

A véráramlás csökken az agyban, a vesékben és máshol

A magas vérnyomás általában nem okoz tüneteket. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb ember észre sem veszi, hogy náluk van. A szakértők azt javasolják, hogy mindenkinek rendszeresen (lehetőleg évente) ellenőrizni kell a vérnyomását. Amikor a szív összehúzódik, a vér a bal kamrában az aortába és az artériákba kerül. A vér ezután belép kis erek izmos falak, úgynevezett arterioles. A hang az izmos falak az arterioles határozza meg, hogy mennyire nyugodt vagy szűkített őket. Ha szűkülnek, ellenállnak az áramlásnak.

Csökken a véráramlás az agyban, a vesékben és máshol. Az idegreflexek stimulálódnak, a hormonok pedig termelődnek. A szív indukálják, hogy üss erőteljesebben, hogy a vérnyomás továbbra is magasabb szinten, leküzdeni a korlátozott áramlását az arteriolok. A jó áramlás elérése (most nagy nyomáson) enyhíti az agy és a vese működésével kapcsolatos lehetséges problémákat.

Ezek a kiigazítások általában történnek. Néhány ember esetében azonban a korrekció fix lesz, és a magas vérnyomás továbbra is fennáll. Ezeknek az embereknek magas a vérnyomása. A hypertonia lehet enyhe, mérsékelt vagy súlyos. A vérnyomás természetesen magasabb, ha megerőlteti magát, mint például a fizikai testmozgás során. Csak akkor van gond, ha a vérnyomása magas, amikor pihen, mert ez azt jelenti, hogy a szíve túlterhelt, az artériái pedig extra stresszesek a falakban.

Fontos, hogy rendszeres orvosi vizsgálatok

Egy felfújható nyomászsák van a felkar körül. A táska csatlakozik a sphygmomanométer. A kezelő levegővel pumpálja fel a zsákot, amíg a kar fő artériájának keringése meg nem szakad. A zsákban lévő nyomás ezután lassan felszabadul, amíg eléri az artéria szisztolés vérnyomását, amit a vér ismét az éren keresztül haladva jelez. Ez egy ‘dübörgő’ hangot ad ki. A szisztolés nyomást a sphygmomanométeren kell feltüntetni, és fel kell jegyezni. A kar fő artériájában a vérnyomás a legalacsonyabb nyomásra esik, ami a diasztolés nyomás.

Ez az a nyomás, amelyen a dübörgő hang már nem hallható. Ez a szám is rögzítésre kerül. Az operátor számos olvasmányt is elvégezhet, hogy az igazi képet megszerezze. Ez azért van, mert sokan hajlamosak az eljárás során feszültté válni, és az idegi feszültség ideiglenesen megnövelheti a vérnyomást. Mind a szisztolés, mind a diasztolés nyomás elektronikus mérésének és rögzítésének pontossága helyettesíti a kézi és hallható vérnyomásrögzítést.

Hipertónia általában nem okoz semmilyen tünetet, mert a szervek a test ellenáll a magas vérnyomás hosszú ideig. Ezért fontos a rendszeres orvosi vizsgálat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vérnyomás nem emelkedik fel, ahogy öregszik. Az előrehaladó évek, az artériák általában egyre merevebb (kevésbé rugalmas). Ez megváltoztathatja egy személy vérnyomását, magasabb szisztolés nyomással és alacsonyabb diasztolés nyomással. A magasabb szisztolés nyomás azért fontos, mert tovább felgyorsíthatja az artériák merevségét.